ابزار و کتابخانه ها

VS Code‌ محیطی ایده آل برای انجام پروژه‌های علم داده

چند ماه پیش که قصد انجام پروژه ای با معماری سرورلس برای آژور مایکروسافت با زبان Node.js داشتم بعد از تحقیق اولیه برای انتخاب محیط کدنویسی و توسعه، به ویژوال استودیو کُد (VS Code) رسیدم و بعد از چند ماه استفاده از این محیط، به شدت جذب آن شدم به طوری که الان پروژه های جاوا، پایتون، نود جی اس، کاتلین و حتی Vue.js را هم با این محیط کار می کنم.

Visual Studio Code - Code Editing. Redefined

Visual Studio Code – Code Editing. Redefined

Visual Studio Code is a code editor redefined and optimized for building and debugging modern web and cloud applications.  Visual Studio Code is free and available on your favorite platform – Linux, macOS, and Windows.

https://code.visualstudio.com/

الان که میزان محبوبیت محیط های توسعه نرم افزار را در نظر سنجی سال ۲۰۱۹ سایت Stackoverflow نگاه می کردم، متوجه شدم که این محبوبیت در بین برنامه نویسان، به بالای ۵۰ درصد در بین محیط های رایج برنامه نویسی دنیا، رسیده است.

مزایایی که تا اینجا می توانم برای این محیط ذکر کنم عبارتند از :

  • رایگان و متن‌باز بودن
  • امکان کدنویسی همزمان با چندین زبان برنامه نویسی
  • حجم کم و مصرف رم بسیار پایین
  • مجموعه افزونه‌های بسیار غنی که به صورت روزانه به آن افزوده میشود

نگاهی به تاریخچه ویژوال استودیو کد

ویژوال استودیو کد با کمک کتابخانه Electron.js که برای ایجاد برنامه های رومیزی مستقل از سیستم عامل به کمک زبان Node.js توسعه داده شده است، ایجاد و در سال ۲۰۱۵ وارد بازار شد و در این چهار سال به تدریج توانست از یک محیط برنامه نویسی نوپا و ناشناخته به محبوب ترین محیط فعلی برنامه نویسان تبدیل شود. در حال حاضر مایکروسافت محصولی مانند Azure Data Studio که آنرا جایگزینی برای SSMS‌ پیشنهاد می‌کند را هم بر پایه VS Code ارائه کرده است.

با این وجود، دلیلی که باعث شد این نوشتار را آماده کنم اعلام رسمی پشتیبانی VS Code‌ از کتابچه های ژوپیتر بود. ( اگر با کتابچه‌ها یا همان NoteBook ها آشنا نیستید ر.ک. به این مقاله ). امکانی که آنرا به یک محیط ایده آل برای انجام پروژه های علم داده تبدیل می کند.

برای استفاده از این امکان هم کافی است که Python Extension را نصب کنید (البته Python Extension Pack مجموعه کاملتری از ابزار لازم برای کدنویسی پایتون است). با این کار، باز کردن هر کتابچه پایتون (با پسوند .ipynb) ویرایشگر جدید کتابچه ها را برای شما فعال می کند که می توانید از امکانات آن استفاده کنید. اگر قصد ایجاد یک کتابچه جدید را دارید، کافی است از کادر فرمان ویژوال استودیو کد (با زدن کلیدهای ترکیبی CTRL + SHIFT + P (Windows) or Command + SHIFT + P (macOS) ) پایتون را تایپ کرده و گزینه Python: Create Blank New Jupyter Notebook را انتخاب کنید تا یک کتابچه جدید برایتان ایجاد شود.

با هم، مزایای استفاده از این محیط برای ایجاد و مدیریت کتابچه ها را مرور می کنیم :

تکمیل کد هوشمند و حساس به متن

یکی از مزایای محیط‌های برنامه‌نویسی به نوشتن مستقیم کد در مرورگر(کتابچه ها)، امکان تکمیل خودکار کد است که با انتقال کتابچه‌ها به ویژوال استودیو کد، می توانید از این امکان بسیار مفید و کاربردی بهره مند شوید. برای بالابردن میزان دقت کار هم کافیست افزونه IntelliCode extension را نصب کنید تا بهترین نتایج ممکن بر اساس کدهای پیرامون (متن ) به شما نشان داده شود.

مشاهده لحظه‌ای و یکجای متغیرها

یکی دیگر از مزایای کار با ویژوال استودیو برای کار با کتابچه‌ها، امکان مشاهده یکجا و سریع تمام متغیرها و مشاهده تغییرات آنهاست .

امکان اتصال به سرورهای مختلف ژوپیتر

تبدیل آسان به کدهای پایتون

اشکال زدایی برنامه

از دیگر امکانات مفیدی که می توان برای کار با کتابچه‌ها در VS Code‌ برشمرد، امکان اشکال زدایی یا همان دیباگ کدهاست. امکانی که در حال حاضر با تبدیل سریع کدها به پایتون و اجرای دیباگر پایتون مهیا شده است اما در نسخه‌های آتی، این امکان به اشکالزدایی مستقیم درون هر سلول از کتابچه گسترش می یابد.

استفاده از گیت برای کنترل نسخه‌های مختلف یک فایل

استفاده از گیت در پروژه‌های نرم افزاری به یک استاندارد فراگیر تبدیل شده است و کار با کتابچه‌ها به صورت مستقیم، امکان استفاده از گیت را فقط برای کاربران حرفه‌ای و از طریق خط فرمان (و یا البته GIT GUI) ممکن می‌کند. اما خوبی کار در محیط ویژوال استودیو کد این است که می‌توانید مشابه با سایر پروژه‌ها، از امکانات بصری کار با گیت و کنترل نسخه‌های مختلف یک فایل بهره‌مند شوید .

سخن پایانی

البته مانند هر محصول جدید، ممکن است هنگام کار با کتابچه‌ها در محیط VS Code‌ با خطاهایی مواجه شوید اما نگران نباشید سرعت به روزرسانی افزونه‌ها در ویژوال استودیو کد بالاست و خطاهای شما در بازه زمانی کوتاه، رفع و رجوع خواهد شد.

امتیاز کاربران: ۳٫۳۸ ( ۴ رای)

مجتبی بنائی

دانشجوی دکترای نرم‌افزار دانشگاه تهران (yun.ir/smbanaie)، مدرس دانشگاه و فعال در حوزه توسعه نرم‌افزار و مهندسی داده که تمرکز کاری خود را در چند سال اخیر بر روی مطالعه و تحقیق در حوزه کلان‌داده و زیرساخت‌های پردازش داده و تولید محتوای تخصصی و کاربردی به زبان فارسی و انتشار آنها در سایت مهندسی داده گذاشته است. مدیریت پروژه‌های نرم‌افزاری و طراحی سامانه‌های مقیاس‌پذیر اطلاعاتی از دیگر فعالیتهای صورت گرفته ایشان در چند سال گذشته است.

۴ دیدگاه

  1. دمتون گرم مهندس یه دنیا ممونم من خیلی وقت بود دنبال چنین محیطی بودم 

  2. خدا خیرتون بده دکتر. از محیط Jupyter توی مرورگر اصلا خوشم نمیومد. الان با vs code میتونم باهاش ارتباط برقرار کنم 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا