SqlDBM ابزاری آنلاین برای مدلسازی بانک اطلاعاتی
چندی پیش مشاهده کردم یکی از بچههای فعال واحد آیتی، مدلسازی و مستندسازی بانکهای اطلاعاتی دانشگاه را با ابزاری آنلاین به آدرس sqldbm.com انجام میدهد که با پرس و جو از ایشان، متوجه شدم که به عنوان یک برنامه نویس حرفهای، از کار با این ابزار مدلسازی آنلاین کاملاً راضی است و تنها از امکانات محدودتر نسخه رایگان مانند امکان ایجاد تنها یک پروژه گلهمند بود که البته مشکل تعداد پروژهها را با قابلیت افزودن تعداد نامحدودی دیاگرام به یک پروژه فعلاً رفع کرده بود.
با توجه به اینکه مدلسازی، مستندسازی و اشتراک گذاری دیتابیسهای رابطهای در تمامی پروژههای تجاری امروزین، نقشی حیاتی دارد، تصمیم گرفتم خودم این ابزار را کمی دقیقتر بررسی کنم. در حالت عادی از MySQL Workbench و DBeaver برای مدلسازی و رسم نموداریهای ER و تولید جداول استفاده می کنم اما همواره وجود ابزارهای مفید آنلاین، به دلیل سهولت دسترسی و امکان اشتراک گذاری اطلاعات و تسهیم افراد در فرآیند مدلسازی، به روشهای سنتی ارجح است.
با بررسی اولیه این ابزار آنلاین، آنرا مفید و قابل استفاده یافتم . امکانات و ابزاری که بیشتر نیازهای دیتابیسی یک پروژه را پاسخ گوست :
- امکان ساخت و ایجاد راحت جداول به صورت گرافیکی
- امکان ساخت و ایجاد روابط و کلیدهای خارجی
- ساخت ایندکس های گوناگون بر روی جدول
- تولید کدهای SQL از روی جداول (Forward Eng)
- امکان تولید دیاگرام از روی یک فایل SQL (Reverse Eng)
- امکان گروه بندی جداول از طریق تعریف Schema
- امکان اشتراک گذاری پروژه
- ذخیره تاریخچه تغییرات
هر چند هنگام ساخت پروژه تنها دو دیتابیس اصلی رابطه ای یعنی Sql Server و MySQL پشتیبانی می شود اما با توجه به استاندارد بودن اکثر دستورات تولید جدول، میتوان از این دو نوع دیتابیس هم خروجی لازم برای ساخت جداول در سایر بانکهای اطلاعاتی رابطهای را تولید کرد. (هر چند در نسخه رایگان در هر زمان تنها دو جدول را به SQL تبدیل می کند)
امکانات نسخه رایگان آن هم از قرار زیر است که برای پروژه های معمولی جوابگو خواهد بود:
معرفی یک گزینه برای مشاهده آنلاین ساختار یک دیتابیس : اگر از دیتابیس خود خروجی SQL گرفتهاید و قصد مشاهده و بررسی روابط موجود بین موجودیتها و جداول را دارید، سایت dbdiagram.io امکان مشاهده گرافیکی جداول و تغییر در آنها را به راحتی در اختیار شما قرار میدهد.