عملیات توسعه

داکر – فناوری نوین برای مدیریت سرور و توزیع آسان برنامه ها

امتیاز کاربران

۰

میانگین امتیاز

امتیاز کاربران: ۴٫۷۵ ( ۲ رای)

حدود دو ماه پیش، سرور جدیدی را برای پروژه فودلیست  تهیه کردیم و شروع به نصب برنامه های مختلف مورد نیاز در آن نمودیم . با توجه به اینکه در حال تست نرم افزارهای مختلف و پیکربندی های مختلف بودیم، گاهاً پیش می آمد که به خاطر یک خطای جزئی، مجبور بودیم دوباره نرم افزار نصب شده را کلا پاک کنیم و از ابتدا نصب کنیم  و یا حتی یک بار هم مجبور شدیم کلا ابونتو را از اول نصب کنیم .

تا اینکه به ذهنم رسید که ای کاش از اول سراغ داکر می رفتیم و مشابه گیت که به ازای هر تغییر در پروژه ، آنها را کامیت و ذخیره می کنیم تا در صورت به وجود آمدن مشکل ، آنها را به راحتی بتوانیم بازیابی کنیم، با هر بار نصب و کانفیگ درست نرم افزارها، یک کامیت از کارهای انجام شده می گرفتیم و در صورت بروز مشکل سریعاً به نسخه قبل پیکربندی ها بر می گشتیم و این تغییرات را روی سروری مشابه گیت هاب ذخیره می کردیم تابرای انتقال از روی یک سرور به سرور دیگر فقط یک دستور آپدیت را اجرا کنیم و بس . ….

تصمیم گرفتم مختصری راجع به داکر که یک بستر رایگان و بازمتن برای تولید و توزیع برنامه های توزیع شده است، توضیح بدهم که شاید به درد بقیه جامعه مهندسین آی تی کشور هم بخورد .

برای استفاده از این بستر، ابتدا باید نرم افزار مدیریتی داکر (docker engine) روی سیستم عامل ما نصب شود . در مرحله بعد، از روی مخزن نرم افزار بسیار کامل آن ، نرم افزار مورد نیاز برای اجرا که تمام تنظیمات آن هم انجام شده است را انتخاب و بارگزاری می کنیم . (به هر نرم افزار پیکربندی شده روی سرور داکر یک ایمیج یا تصویر گفته میشود)

در مرحله بعد اگر نیاز به تغییر در آن داشتیم ، تغییرات را اعمال و آنها را ذخیره و روی مخرن نرم افزار داکر با نام کاربری خودمان ذخیره می کنیمتا برای مراجعات بعدی یا روی سایر سرورها، به جای نسخه اصلی که ابتدا دانلود کرده بودیم ، این نسخه را دانلود و سریعاً استفاده کنیم .

در مرحله بعد آنرا اجرا می کنیم . این نرم افزار درون یک محفظه (container) با رم و سیستم عامل اختصاصی خود کار خواهد کرد و به بقیه سیستم کاری نخواهد داشت و به دلیل مکانیزم ذخیره و اجرای داکر که از امکانات پیشرفته لینوکس (LXC) استفاده کرده است ، به راحتی و با سرعت شروع به کار خواهد کرد .

می توان اینگونه فرض کرد که با داکر ما به جای ایمیج گرفتن از یک سیستم عامل و اجرای آن در VirtualBox یا VMWare ، از یک نرم افزار با تمام پیکربندی و تنظیمات آن یک ایمیج می گیریم و هر جا نیاز شد سریعاً آنرا بارگذاری و اجرا میکنیم .

توصیه می کنم برای اینکه با این فناوری که امروزه در حوزه معماریهای کلان سازمانها بسیار رایج شده است و حتی حدود یک ماه پیش یک وبینار فارسی هم راجع به آن برگزار شده است ، بیشتر آشنا شوید در سایت مرجع داکر ، وارد بخش آزمایش آن شوید و با یک زمان ده دقیقه ای عملا با یک ایمیج داکر کار کنید و با مکانیزم آن آشنا شوید . توی مجله شماره دو سلام دنیا (آبان ۹۳)هم اشاره ای به این فناوری شده است و می توانید به آن مقاله هم مراجعه کنید .

یک مقایسه هم راجع به کارآیی داکر و ماشین های مجازی در سایت اسلاید شیر صورت گرفته است که می تواند نگاه کارشناسانه تری در این موضوع به شما بدهد.

برای آشنا شدن بیشتر با داکر و کار حرفه ای با آن می توانید از این مقاله خوب لاتین و این کتاب هم Build_Your_Own_PaaS_with_Docker استفاده کنید (سایر کتابها هم از این آدرس قابل مشاهده و بارگذاری است).

اگر قصد بررسی و آشنایی سربع با داکر را دارید، می توانید از این راهنمای سایت DZone هم استفاده کنید.

برای اجرای آنلاین کدهای داکر و آموزش به صورت تعاملی می توانید از این سایت هم استفاده کنید و به صورت عملی داکر را فرابگیرید .

مجتبی بنائی

دانشجوی دکترای نرم‌افزار دانشگاه تهران (yun.ir/smbanaie)، مدرس دانشگاه و فعال در حوزه توسعه نرم‌افزار و مهندسی داده که تمرکز کاری خود را در چند سال اخیر بر روی مطالعه و تحقیق در حوزه کلان‌داده و زیرساخت‌های پردازش داده و تولید محتوای تخصصی و کاربردی به زبان فارسی و انتشار آنها در سایت مهندسی داده گذاشته است. مدیریت پروژه‌های نرم‌افزاری و طراحی سامانه‌های مقیاس‌پذیر اطلاعاتی از دیگر فعالیتهای صورت گرفته ایشان در چند سال گذشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا